Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

dinsdag 8 juli 2014

Interview met Greetje van den Berg


Wilde u altijd al schrijver worden?

Nee, het leek me onmogelijk om een heel boek vol te schrijven.


Hoe bent u ontdekt als schrijver?

Op school had ik een leraar Nederlands die mijn talent opmerkte en mijn opstellen voorlas. Hij bond mij op het hart om er iets mee te doen. Ik nam dat niet zo serieus, maar in een werkloze tijd en na een vakantie in Oostenrijk schreef ik toch 'Gouden bergen in Tirol'. Dat stuurde ik naar Uitgeverij Westfriesland in Hoorn en tot mijn grote verbazing werd het uitgegeven.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Drie maal per week ga ik om halfacht zwemmen. Bij thuiskomst drink ik koffie en daarna ga ik aan het werk. Eerst bekijk ik mijn mail en beantwoord die. Daarna ga ik schrijven. Dat doe ik tot een eind in de middag en als ik er lekker in zit, wil ik 's avonds ook nog weleens doorgaan. Maar ik houd 's middags regelmatig ruimte vrij voor sociale contacten, het doen van boodschappen en andere klussen.

Ziet u schrijven als uw beroep?

Jazeker. Ik heb er geen betaalde baan naast. 

Zijn er punten die u minder leuk vindt in dit werk? 

Soms mis ik collega's om eens lekker mee te lachen. 

Heeft u vaste schrijfrituelen?

Voordat ik begin met schrijven lees ik altijd een stukje uit de Bijbel. Daarna zet ik klassieke muziek op. Bij andere muziek kan ik me niet concentreren. En tussendoor drink ik koffie, veel koffie...

Wat wilde u vroeger worden?

Verpleegster, maar daar is het (gelukkig) nooit van gekomen.

Wie zijn uw favoriete schrijvers?

Maarten 't Hart, Hanne Vibeke Holst, Jens Christian Gr√łndahl, Rascha Peper, Oek de Jong, Cornelius Lambregtse.

Welke genres leest u het liefst?                                         

Afhankelijk van m'n stemming lees ik literatuur, familieromans, misdaadromans en historische romans.

Wat kunnen lezers van uw boeken leren?

Dat vind ik moeilijk  te zeggen. Ik schrijf mijn boeken vanuit een soort nieuwsgierigheid. Ik wil weten hoe een bepaald probleem kan ontstaan of hoe het in elkaar steekt. Daar leer ik heel veel van en dat wil ik graag met mijn lezers delen.

Richt u zich specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Nee, daar ben ik niet bewust mee bezig. 

Verwerkt u eigen ervaringen in uw boeken?

Soms wel en soms niet, al zul je dat als schrijver af en toe ook doen zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Op dit moment ben ik aan een roman begonnen waarin ik wel wat van mijn ervaringen van de laatste tijd als mantelzorger verwerk. 

Vindt u dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Het maakt natuurlijk uit of je een groot literair werk wilt schrijven of iets minder hoge eisen aan jezelf stelt, maar ik denk niet dat het verkeerd is. Talent blijft uiteraard een eerste vereiste, maar er valt daarnaast nog heel veel te leren. Ik heb in het begin een schriftelijke cursus gevolgd en daar ben ik zeker niet minder van geworden. Van de workshops die ik een tijd geleden heb gegeven, leerde ik zelf ook heel veel. Daarnaast vind ik dat je als schrijver ook lezer moet zijn. Door het lezen van andermans werk steek je veel op en blijf je je als schrijver ook ontwikkelen. Dat laatste vind ik heel belangrijk. 

Wat zijn uw hobby’s?

Lezen, zwemmen en wandelen (met een voorkeur voor de bergen). Koken vind ik ook leuk, al ben ik geen groot culinair talent. Ik hou er vooral van om voor familie of vrienden te koken en dan samen uitgebreid te eten en te praten.

Wat doet u over 10 jaar?

Ik hoop van harte dat ik dan nog schrijf.

Wat is een lijfspreuk die het beste bij u past?

Was man sich zutraut, muss man tun, nicht nur was man kann.Daar weet ik eigenlijk geen mooie vertaling voor te bedenken.

Het laatst verschenen boek is:

Tulpenfeest

Tweelingzussen Iris en Mirte zijn soulmates. In moeilijke tijden kunnen ze bij elkaar terecht en ze zijn blij voor elkaar als de ander het goed heeft. Dat het ook anders zou kunnen, realiseren ze zich pas wanneer Mirtes man Harald zonder dat iemand het weet meespeelt in een grote loterij en wint. Het leven van Harald, Mirte en hun gezin verandert ingrijpend. Bij Iris steekt jaloezie de kop op. Na een fikse ruzie verbreken de zussen het contact en er lijkt geen uitzicht op verzoening.

ISBN 9789401902199

De boektrailer is via mijn website te bekijken

Het boek dat hierna verschijnt is:

Een huisje aan zee

Isabel Blankvoort heeft in haar jeugd geleden onder de psychische problemen van haar moeder. Al jong heeft ze haar ouderlijk huis verlaten en ze probeert ver weg van alles haar leven op te bouwen. Maar haar halfzusje Britt belt af en toe en houdt daarmee de herinneringen levend. Als Isabel tijdens een stapavondje een alarmerend telefoontje krijgt, kan ze niet langer afstand houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: