Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

dinsdag 23 september 2014

Interview met Anne-Marie Hooybergs

Wilde u altijd al schrijver worden?

Nee, hoor. Als kind en tiener dacht ik er niet eens aan. Ik las wel erg graag en veel boeken en kon me best wel inleven in andere mensen. De prikkel om een verhaaltje op papier te zetten, kwam pas rond mijn dertigste. Dat waren korte verhaaltjes en versjes voor mijn kinderen. Pas rond mijn veertigste ben ik aan het grotere werk (lees roman) begonnen.


Hoe bent u ontdekt als schrijver?

Daar ik bang was dat het verhaal helemaal niet goed zou zijn, heb ik het naar een kleine uitgeverij (De Koofschep) gestuurd. Na een week kreeg ik bericht dat ze het verhaal wilden uitgeven. Ik was blij verrast en super gelukkig. Dat had ik niet gedacht, maar ik vond het  natuurlijk fantastisch.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Daar ik een ochtendmens ben schrijf ik het liefst in de voormiddag. In de namiddag staat het huishouden op me te wachten en in de avond probeer ik nog wat te schilderen (ben ook beeldend kunstenaar). Ik geef ook cursussen olieverfschilderen voor volwassenen, op dinsdagnamiddag en woensdagavond, organiseer een vijftal tentoonstellingen per jaar, zit in het bestuur van cultuur in de gemeente Herselt, vang een aantal dagen per week de kleinkinderen op en zorg mee voor mijn vader die ik elke dag een bezoek breng.

Ziet u schrijven als uw beroep?

Ja, als een halftijdse baan.

Zijn er punten die u minder leuk vindt in dit werk? 

Zeer erg onderbetaald. Het fonds voor de Letteren biedt subsidies om de schrijvers te ondersteunen, maar als schrijver van romantische boeken mag je een subsidie hier in BelgiĆ« vergeten. Ik vertik het om het nog maar eens aan te vragen. Het vraagt veel van mijn ‘kostbare’ tijd. Bovendien vraagt het Fonds van de Letteren van elk boek een aantal exemplaren die ik zelf moet aankopen en de portokosten moet betalen. Dat maakt het ook nog eens erg duur. Gelukkig schrijf ik heel graag, kan het haast niet meer missen. Mijn geringe inkomen neem ik er dan maar bij.

Heeft u vaste schrijfrituelen?

Niet echt. Een kop koffie misschien? Dat kan ik niet missen.

Wat wilde u vroeger worden?

Geen idee. Een kunstschool was not done. Dat was geen vak in mijn tienertijd. Ik heb dan maar scheikunde gestudeerd. Maar na een loopbaan van elf jaar ben ik toch gaan studeren aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, niet?

Wie zijn uw favoriete schrijvers?

Dat zijn er te veel om op te noemen. Ik heb zoveel prachtige boeken gelezen, van zoveel bekende en minder bekende schrijvers.

Welke genres leest u het liefst?

Ik lees het liefst romantische boeken, maar een detective is ook fijn om te lezen. Graag een happy end. Ik vind het zo triest als het niet goed afloopt.

Wat kunnen lezers van uw boeken leren?

Mijn romans hebben meestal een historische waarde. Ze verwoorden ook het dagelijkse leven zodat dit voor iedereen herkenbaar is.

Richt u zich specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Als ik jeugdboeken schrijf wel. Dat vraagt een speciale aanpak. Bij mijn romans denk ik niet aan een doelgroep. Ik hoop alleen maar dat ze mijn verhalen graag lezen en dat mijn lezers de dingen in het boek zien zoals ik ze zie.

Verwerkt u eigen ervaringen in uw boeken?

Ik denk dat in elke personage van mijn boeken wel wat eigen ervaring zit.

Vindt u dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Nee. Als het erin zit, dan komt het er ook wel uit.

Wat zijn uw hobby’s?

Schilderen, scheppen, creƫren...

Wat doet u over 10 jaar?

Hopelijk nog schrijven en schilderen.

Wat is een lijfspreuk die het beste bij u past?

Carpe diem.

Het laatst verschenen boek is:

Niemandskind

Suzy groeit op in het weeshuis van de zusters van liefde. Maar liefde, dat is nu jusit waar het aan ontbreekt . Het is regels en straffen wat de klok slaat. Met haar vragen en problemenkan Suzy bij niemand terect en voor een knuffel of een troostend gebaar is geen ruimte. Het is een gemis dat ze haar hele leven zal blijven voelen, ook in haar huwelijk. Suzy vreest dat e nooit zal ervaren wat echte liefde is. Een waargebeurd verhaal dat geen lezen onberoerd zal laten.

ISBN 9789401902151

Het boek dat hierna verschijnt is:

Waar liefde groeit

Kijk voor meer boeken op de website van deze auteur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: