Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

dinsdag 14 oktober 2014

Interview met Afra Beemsterboer

Wilde u altijd al schrijver worden?

Ik wilde altijd al schrijfster worden, tenminste, ik roep dat al vanaf mijn veertiende, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Ik wilde dan wel schrijfster worden, maar ik had nog nooit nagedacht over uitgeven of uitgevers. Ik ben er, tussen de bedrijven door, altijd mee bezig geweest. Gelukkig had ik wel zoveel realiteitszin dat ik zag dat ik er niet meteen een bestaan mee zou kunnen maken, dus ik heb een secretariële opleiding gevolgd om een boterham te verdienen en ben het schrijven ernaast blijven doen.


Hoe bent u ontdekt als schrijver?

Hoe ik ontdekt ben? Ben ik dat dan? Dat is toch iets wat het publiek bepaalt?

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Mijn werkdag? Hoe die eruit ziet? Ik maak geen werkdag van het schrijven. In gedachten ben ik er vele malen langer mee bezig dan dat ik werkelijk achter de laptop zit. De ene dag begin ik met schrijven, soms valt mijn schrijfmoment in de namiddag, dan komt het weer beter uit in de avonduren. Dat hangt af hoe mijn verdere dagindeling eruit ziet.

Ziet u schrijven als uw beroep?

Als ik zeg dat ik schrijven als mijn beroep zie, is er al een stuk vreugde verdwenen. En schrijven als beroep: dat klinkt of ik er een salaris voor mag verwachten en zo is het niet. Schrijven als beroep, klinkt me te dwangmatig, te veel druk erop. Ik doe het omdat ik het wil, omdat ik het leuk vind. Als je het bekijkt op het aantal uren, soms maar een uurtje per dag, dan kan het moeilijk een beroep zijn.

Zijn er punten die u minder leuk vindt in dit werk? 

Wat ik minder leuk vind in dit werk, is als je soms zo moet martelen om de juiste woorden te vinden, of om een scène ‘goed te vatten’.

Heeft u vaste schrijfrituelen?

Ik heb geen vaste schrijfrituelen. Ik schrijf in de woonkamer, aan de eettafel, lekker de radio erbij aan. Maar ik kan niet schrijven als er iemand om me heen loopt.

Wat wilde u vroeger worden?

In mijn paardenmeisjesjaren wilde ik pikeur worden, natuurlijk. Die wens lag vóór mijn schrijf-aspiraties. Een test heeft ooit uitgewezen, dat ik maar het beste boswachter kon worden, haha!

Wie zijn uw favoriete schrijvers?

Ja, en die lijst groeit. Als ik een nieuwe schrijver/schrijfster ontdek, wil ik graag volgend werk ook lezen. Ik kan een aantal namen noemen, maar dan doe ik anderen te kort. Ik heb op dit ogenblik een voorkeur voor de Engelse Erica James, maar ik smul ook van het boek dat ik nu aan het lezen ben, eentje van Kathy Reichs.

Welke genres leest u het liefst?

Gezien mijn voorkeur voor Erica James, zeg ik, is mijn favoriete genre toch de familieroman. Ik weet niet of die genres in Engeland ook zo duidelijk afgebakend zijn, maar de boeken van mevrouw James vallen daar wel onder. Verder mag ik graag boeken lezen in de stijl van Dan Brown.

Wat kunnen lezers van uw boeken leren?

Ik zou mijn lezers graag iets willen meegeven dat je tot meer in staat bent dan je denkt. Dat verandering mogelijk is. Dat er ruimte is om te groeien. En ik ga altijd uit van positieve gedachten.

Richt u zich specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?.

Ik heb geen specifieke doelgroep voor ogen. Vrouwen. In de leeftijd van 20 tot 120 jaar.

Verwerkt u eigen ervaringen in uw boeken?

Ja, mijn eigen ervaring zit er ook in. Ik kan dat er moeilijk uit laten omdat je zelf als schrijfster het uitgangspunt bent.

Vindt u dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Een opleiding om schrijver te worden kan zeker helpen, maar ik weet niet waar of hoe die te volgen is. Er zijn wel cursussen uiteraard. Wat mezelf betreft, ik ben autodidact.

Wat zijn uw hobby’s?

Mijn hobby’s, wat dacht je? Schrijven! En lezen. Ik mag graag wandelen, fietsen, naar het strand gaan, ik ben nogal secuur op mijn tuintje en ik vind fotograferen erg leuk, maar ik ben een argeloze mooie plaatjes-schieter. Ik vind het leuk om te leren en heb door die ‘afwijking’ mijn vaarbewijs gehaald. Ik ben (beginnend) zeilster. Ik wil mijn cursus Italiaans weer opnemen, er ligt nog een cursus webdesign te wachten… Bent u daar nog?

Wat doet u over 10 jaar?

Over 10 jaar ben ik nog gewoon aan het schrijven, hoor. Lekker doorgaan.

Wat is een lijfspreuk die het beste bij u past?

Ik riep altijd: leven en laten leven. Maar het hangt tegenwoordig wel eens af van mijn stemming.

Het laatst verschenen boek is:

De Muurbloem

De 24-jarige Roos heeft het op jonge leeftijd al goed voor elkaar: ze is eigenaar van een lijstenmakerij die gevestigd is in een monumentaal pand. Zo goed had haar moeder Lilian haar zaakjes niet op orde toen zij zo jong was. Wat heeft zich in die tijd voorgedaan en waarom wil Lilian daar niet over praten? Door verbouwplannen van de lijstenmakerij komen moeder en dochter dichter bij elkaar, en bij de waarheid over hun beider levens.

ISBN 9789020533439

Het boek dat hierna verschijnt is:

Verdwaalde Zwaluw

Meer over deze auteur vind je op haar website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: