Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

dinsdag 25 november 2014

Interview met Mary Schoon

Wilde u altijd schrijver worden?

Nee. Ik ben het gewoon geworden. Ik was goed in opstellen en verhalen schrijven. Ik merkte hoe leuk ik het vond om te doen en nadat ik mijn typediploma haalde, schreef ik op mijn vijftiende mijn eerste boek. Pas veel later ben ik echt gaan schrijven, maar dat was toen mijn kinderen al naar de middelbare school gingen. Ik ben begonnen als toneelschrijver. Toen korte verhalen en later kwamen de kinderenboeken en nu de historische romans. 


Hoe bent u ontdekt als schrijver?

Ik vond het kerstoneelstuk wat we instudeerden niet leuk genoeg. Toen ben ik het zelf gaan doen. Het werd meteen uitgegeven!

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Ik schrijf het liefst in de ochtend. In de middag blijft de computer aanstaan. Zo gauw me iets te binnen schiet ga ik verder. Soms schrijf ik ook in bed. Bloknoot en pennen liggen naast mijn bed. Anders ben ik bang dat ik het de volgende morgen vergeten ben.

Ziet u schrijven als uw beroep?

Het zou wel moeten, maar ik zie het nog steeds als een hobby, want als werken zo leuk is…

Zijn er punten die u minder leuk vindt in dit werk?

Weinig. Maar je zit wel lang stil.  Dan ga ik de hond uitlaten of ik doe iets in de tuin.

Heeft u vaste schrijfrituelen?

Nee. Ik zit wel altijd op dezelfde plek.

Wat wilde u vroeger worden?

Ik wilde vroeger graag varen, maar dat kon in mijn tijd nog niet. Of iets in de verpleging.

Wie zijn uw favoriete schrijvers? 

Dat zijn de ouderwetse schrijvers: Anne de Vries, A.M. de Jong, Arie van der Lugt, Walter Breedveld, Marinus van Goeree en Godfried Bomans. Maar ook: Gerbrand Bakker of Esther Verhoef liggen op mijn nachtkastje

Welk genre leest u het liefst?

Ik lees graag familie- of streekromans. Ook om te lezen hoe een collega van dit genre schrijft. En de thrillers van Esther Verhoef.

Wat kunnen lezers van uw boeken leren?

Ik denk niet veel. Ik probeer bijzondere en spannende verhalen te schrijven. Verhalen die je in een adem uitleest. Mooie dialogen. Dat lukt wel als je jarenlang toneelstukken heb geschreven! 

Richt u zich specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven? 

Omdat het historische streekromans zijn, moet je daar natuurlijk wel van houden. Maar van horen zeggen lezen jong en oud mijn boeken. En ik geef graag lezingen voor grote groepen vrouwen. Zoals Vrouwen van Nu of KVG. Daar maak ik een heel spektakel van. Altijd erg lachen.

Verwerkt u uw eigen ervaring in uw boeken?

Er zit altijd iets van jezelf in. Mensen herkennen mij in mijn boeken. Ik schrijf wat ik zelf graag zou lezen. Maar ik ben nooit betuttelend of langdradig. Daar kan ik slecht tegen.

Vindt u dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Fantasie is het belangrijkste. Maar een schrijfopleiding is wel gemakkelijk. Ik heb zelf diverse opleidingen gedaan en elke keer leer je weer wat bij. Je moet jezelf blijven verbeteren. Nooit tevreden zijn, maar aan jezelf blijven sleutelen. Dat levert steeds mooier werk op en daar gaat het om.   

Wat zijn uw hobby’s?

Schrijven dus. Maar ook toneelspelen, tuinieren, op de kleinkinderen passen of wandelen met de hond. En breien doe ik ook graag! (kun je lekker bij nadenken over je verhaal)

Wat doet u over tien jaar?

Ik hoop dat ik dan nog gezond ben en dat ik nog steeds schrijf.

Wat is een lijfspreuk die het best bij u past?

Geef nooit op!


Het laatst verschenen boek is:

Bang hart 

Wiegert is op staande voet ontslagen. Nu moet de boerenarbeider op zoek naar ander werk. Dat valt niet mee, want niemand zit te wachten op een knecht met een grote mond. Hij kan alleen nog aan de slag bij boer Donkers, die in het dorp bekendstaat als de 'barre boer'. Wiegert vertelt zijn vrouw Verel over zijn nieuwe betrekking. Zij kent boer Donkers uit haar jeugd en weet dat hij geen lieverdje is, maar ze hebben geen keus. Al gauw ontdekt het gezin hoe bar deze boer in werkelijkheid is.

ISBN 9789020533781

Het boek dat hierna verschijnt is:

De liefde achterna

(ik geef een boekpresentatie op zondag 21 december om 15.00 in de Bruna in Winkelcentrum ‘t Loo in Heiloo)

Lees meer over deze auteur op haar website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: