Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

dinsdag 16 december 2014

Interview met Clemens Wisse

Wilde u altijd al schrijver worden?

De laatste jaren van mijn werkzame leven was ik manager Voorlichting en Communicatie bij een grote verfindustrie. In die functie had ik te maken met persberichten, eigen periodieken, promotie en schriftelijke voorlichting. Dat maakte dat ik nogal bedreven werd in het  ‘omzetten’ van mijn gedachten in tekst. Zo kwam ik in 1984 tot het schrijven van mijn eerste ‘boerenroman’ met als titel ‘De Vlierhoeve’. Deze roman had de meeste autobiografische ‘trekjes’. Bovendien putte ik uit een overvloed aan eigen ervaringen, omdat ik tot mijn zestiende jaar op het platteland tussen de boeren woonde. Boeren die toen nog nauwelijks mechanisatie kenden.

Hoe bent u ontdekt als schrijver?

Hoewel ik mijn eerste boek in 1984 schreef, bleef het script zeven jaar op de plank liggen tot Floor Jonkers van Uitgeverij Westfriesland mij ‘ontdekte’ en was het hek van de dam. De roman die in februari verschijnt is mijn 33ste.

Ziet u schrijven als uw beroep?

Schrijven is nooit mijn beroep geweest, maar eerder een uit de hand gelopen hobby. Minder leuk vind ik het lege blaadje dat uiteindelijk een boek moet worden. De hersens kraken soms, maar tot nu toe is het steeds gelukt.

Heeft u vaste schrijfrituelen?

Schrijfrituelen noem ik zelf liever schrijfdiscipline of systematiek. Het basisidee werk ik uit in vijf tot tien A-viertjes. Daarna maak ik een draaiboek van zo’n veertig à vijftig A-viertjes. Pas dan ga ik echt schrijven en moet dus van elke draaiboekpagina gemiddeld een drietal boekpagina’s maken om in gedrukte vorm tot zo’n 224 pagina’s te komen.

Wie zijn uw favoriete schrijvers?

Om ideeën op te doen lees ik min of meer beroepsmatig romans van H.J van Nijnatten-Doffegnies, Johan G. Veenhof, Annie Oosterbroek-Dutschun en de boerenromans van Gerda van Wageningen. Verder met belangstelling A.M. de Jong, Hans Martin, enz.

Wat kunnen lezers van uw boeken leren?

Het is wat aanmatigend om te stellen dat lezers van mijn boeken kunnen leren en toch ga ik deze vraag niet uit de weg. Ik schrijf historische boerenromans en de lezers zullen beseffen dat het uithuwelijken van zoons of dochters toen niet veel anders was dan nu bij nogal wat Nederlanders van allochtone afkomst. En ook dat toen de saamhorigheid en onderlinge bijstand vanzelfsprekend was.

Richt u zich specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

In mijn romans richt ik mij niet echt tot een bepaalde doelgroep, maar het historische karakter van mijn romans trekt toch de wat oudere lezer. Vooral de wat oudere boerenmensen herkennen de sfeer en de gebeurtenissen van toen.

Vindt u dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?

Of je als schrijver een gerichte opleiding nodig hebt weet ik niet. Ik denk dat een gedegen kennis van de Nederlandse taal en stijl een vereiste is om je gedachten onder woorden te kunnen brengen. Fantasie en inlevingsvermogen kun je niet echt leren, dat moet je hebben.

Wat zijn uw hobby’s?

Mijn hobby’s zijn uiteraard schrijven, maar ook cryptogrammen oplossen, lezen, tuinieren, fietsen en rommelmarkten afstropen op zoek naar dàt speciale boek of dàt stukje zeldzame antiek.

Wat doet u over 10 jaar?

De vraag wat ik over tien jaar doe is moeilijk te beantwoorden als je bijna 80 bent. Het schrijven hoop ik nog een tijdje vol te houden, sterker nog:  het draaiboek van mijn 34ste roman nadert zijn voltooiing.

Wat is een lijfspreuk die het beste bij u past?

De lijfspreuk die het beste bij mij past is: Geraniums zijn mooi, maar je moet er niet achter gaan zitten.Het laatst verschenen boek is:

Het dagboek van de boerin

Hoeve Zwickezicht, 1885: Siem en Clazien Rouveen worden ouders van hun eerste kind, een dochter. Het is een moeilijke bevalling en de dokter waarschuwt hen dat een eventuele volgende nog zwaarder zal zijn. De verbazing is dan ook groot wanneer Clazien na een halfjaar alweer zwanger is. Ze bevalt van een jongetje dat door zuurstofgebrek tijdens de bevalling een hersenbeschadiging blijkt te hebben. Zijn komst zal het leven veranderen van alle bewoners van de kapitale hoeve.

ISBN 9789020533743

Het boek dat hierna verschijnt is:

In februari 2015 verschijnt ‘De jonge weduwe van Reggezate’.

Meer over deze auteur vindt u hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: