Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

dinsdag 30 december 2014

Interview met Saskia Schouten

Wilde u altijd al schrijver worden? 

Nee, maar ik was altijd heel goed in opstellen schrijven. Het duurde even voor ik een begin had, maar als ik op dreef was, kon ik er met moeite een eind aan breien. Op de middelbare school wilde de leraar Nederlands zelfs mijn opstel voorlezen!


Hoe bent u ontdekt als schrijver? 

Toen in 2006 mijn eerste boek uitkwam.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Heel verschillend. Eerst wil ik duizend woorden schrijven en daarna doe ik het huishoudelijke werk of boodschappen  (Ik benijd de schrijvers die een huishoudelijke hulp hebben).En dan ’s middags redigeerwerk of weer aan mijn manuscripten werken, Tegenwoordig werk ik aan meerdere boeken tegelijk. Ik ben onlangs door iemand benaderd om haar levensverhaal te schrijven en dat vind ik wel bijzonder.

Ziet u schrijven als uw beroep?

Jazeker.

Zijn er punten die u minder leuk vindt in dit werk? 

Dat ik zo vaak gestoord wordt tijdens het schrijven. Ik heb geen werkkamer maar zit in de huiskamer.

Heeft u vaste schrijfrituelen?

Nee, niet echt. Ik zit meestal aan mijn bureau met de laptop, maar als ik onderweg ben, gebruik ik pen en papier. Het komt regelmatig voor dat ik tijdens het autorijden een zin of titel in mijn hoofd krijg en die herhaal ik dan net zolang tot ik een parkeerplaats heb gevonden om het op te schrijven. Op mijn nachtkastje ligt uiteraard ook pen en papier.

Wat wilde u vroeger worden?

Cassière en heb dat werk ook jaren gedaan.

Wie zijn uw favoriete schrijvers?

Sjoerd Veenman, Geertrude Verweij, M.P.O. Books, Arie de Ruiter, Sigrid Landman, Karen Kingsbury, Simone Foekens, Ina v.d. Beek, Greetje v.d. Berg, Ella Marjon, Thea Zoeteman, Jacques v.d. Baan, Adriënne van Holst-Romijn, Anita Verkerk.

Welke schrijvers leest u het liefst? 

Sjoerd Veenman, M.P.O. Books, Arie de Ruiter, Ina v.d. Beek, Greetje v.d. Berg, Ella Marjon, Thea Zoeteman, Elly Koster, Anita Verkerk, Yvonne Rijnsburger, Janny den Besten.

Wat kunnen lezers van uw boeken leren?

Ik weet niet of ze ervan kunnen leren, maar ik heb wel gemerkt dat mijn boeken soms invloed hebben op lezers. Iemand is erdoor tot geloof gekomen, iemand anders werd erdoor bemoedigd en weer iemand anders is meer gaan bidden. Het geloof komt in elk boek op een andere manier naar voren, maar zonder belerend te zijn. Sinds 2014 schrijf ik ook algemene romans voor uitgeverij Cupido. Er zijn inmiddels twee boeken bij hen uitgekomen.

Richt u zich specifiek op een doelgroep tijdens het schrijven?

Nee, ik schrijf voor iedereen. Ik weet dat mijn boeken gelezen worden door mensen van 11 tot 93 jaar.

Verwerkt u eigen ervaringen in uw boeken?

Ja, in het ene boek meer dan in het andere. In elk boek komt minstens één reis voor en dan put ik meestal uit eigen ervaringen.

Vindt u dat je een opleiding nodig hebt om schrijver te worden?  

Als je aanleg hebt, hoeft het niet per se. Maar workshops volgen over schrijven of leren van andere auteurs, vind ik heel zinvol.

Wat zijn uw hobby’s?

Lezen, schrijven, handwerken, tuinieren, reizen.

Wat doet u over 10 jaar?

Hopelijk schrijf ik dan nog steeds.

Wat is een lijfspreuk die het beste bij u past? 

Schrijven is de enige droom die nog mooier is als hij uitkomt.Meer over deze auteur vindt u op haar website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: