Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

maandag 2 februari 2015

Jos van Manen-Pieters

Zo’n anderhalve week geleden had ik Jos van Manen Pieters, ons erelid, nog aan de telefoon naar aanleiding van de uitnodiging voor onze manifestatie. Het lukte haar niet meer om te komen, maar ze vond het wel heel fijn dat het na al die jaren toch gelukt was om ons genootschap van de grond te krijgen.Ik moest de hartelijke groeten aan onze leden overbrengen.

Vanmorgen kreeg ik bericht dat ze op 84-jarige leeftijd is overleden.
Jos was geen auteur die heel makkelijk schreef. Ze vertrouwde mij eens toe dat ze het af en toe een worsteling vond. Meer dan dertig titels heeft ze op haar naam staan, o.a. de bekende Tuinfluiter-trilogie. In de loop der tijd ontwikkelde ze zich tot een auteur die moeilijke onderwerpen niet schuwde. In 1995 ging ze met pensioen.
Ze was trots toen ze tot erelid van het Valentijngenootschap werd benoemd.
Wij zijn er trots op dat zij ons erelid was.


Namens het bestuur van het Valentijngenootschap,
Greetje van den Berg


Onderstaande tekst is van de website van Zomer en Keuning

Op 1 februari 2015 is in Ede de schrijfster JOS VAN MANEN PIETERS overleden. Zij debuteerde in 1955 met de gedichtenbundel Hart in het zoeklicht, maar werd met name bekend om haar familieromans met een christelijke signatuur. De bekendste titels zijn de Tuinfluiter- enRosemarie-trilogieën, die tientallen jaren lang tot de meest uitgeleende boeken in de Nederlandse bibliotheken behoorden.

In 1968 werd Jos van Manen Pieters geëerd met de Athos-prijs.

Haar uitgevers waren Zomer & Keuning (Wageningen) en Kok (Kampen). Veel van haar boeken verschenen in de VCL- serie. De meeste titels werden later ook verkrijgbaar in grote letter.

In de jaren zeventig en tachtig werden haar romans meer progressief. Thema’s als incest en verkrachting schuwde ze niet, en binnen het kerkelijk milieu had ze daarmee een voortrekkersrol. Ze nam het maar zelden op voor een dogma, wel altijd voor de liefde, ‘in al z’n verschijningsvormen’.

In 1995 kondigde ze haar pensioen aan. ‘Er zijn al genoeg schrijvers die te lang zijn doorgegaan.’ Ze bleef nog wel actief in het collectief ‘Schrijverscontact’, en hield lezingen over haar werk.

Jos van Manen Pieters wordt op vrijdag 6 februari begraven in Ede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: