Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

maandag 18 september 2017

Onderzoek - Gerda van Wageningen

Onderzoek is een belangrijk deel van mijn werk en zeker niet het vervelendste. Voor mij is het altijd een uitdaging om kennis over iets te vergaren en die dan te verwerken in een nieuw boek. Vooral bij een historische roman is dat ontzettend belangrijk.

Momenteel werk ik aan een trilogie over een bakkersfamilie. Al een paar jaar geleden werd ik in het zwembad – ik zwem regelmatig banen om de conditie op peil te houden – al zwemmend aangesproken door iemand die vertelde te stammen uit een eeuwenoude bakkersfamilie, en ze wisten nog heel veel over vroeger. Dat was de aanleiding.

Een onderzoek begin ik tegenwoordig altijd op internet. Kijken wat je daar kunt vinden, alles uitprinten, niet alles geloven wat er op internet staat, maar verder onderzoeken. Bestaan er boeken over het onderwerp? Zo ja, dan ga ik proberen die te kopen. Tweedehands of via een antiquariaat lukt dat vaak. Ik ga praten met mensen die er meer van weten. Dus sprak ik in dit geval al snel met nazaten van verschillende bakkersfamilies in de Hoeksche aard. Ik ging op onderzoek in musea. Zo verzamel ik voldoende kennis over een onderwerp om er mee uit de voeten te kunnen, voor ik zelfs maar ga denken aan een plot voor een verhaal.
Zo was ik op Open Monumentendag voor onderzoek in Zierikzee. Museum ‘Om den Brode’ laat het begin zien van wat inmiddels is uitgegroeid tot het wereldwijd opererende bedrijf Zeelandia.

Nu was dit niet mijn eerste roman, dus toen ik daar op zaterdagmorgen meteen na de opening om 10 uur naar binnen stapte, had ik het geluk meteen te worden herkend door een van mijn trouwe lezers die daar als vrijwilliger aanwezig was, en ik kon dus vertellen wat mijn bedoeling was. Er werd meteen gereageerd dat ik dan zeker met ‘mijnheer Herman’ moest spreken, en die zou later die dag zeker nog langs komen.

Samen met de vriendin met wie ik op stap was gingen we andere monumenten bekijken, gezellig lunchen en uiteindelijk vroeg in de middag terug maar het museum. Mijnheer Herman , nl. oud-directeur van dit familiebedrijf, was er inderdaad en we werden hartelijk ontvangen. Onder het genot van koffie/thee en cake ontstond er een leuk en informatief gesprek.
Kijk, dat zijn momenten met een gouden randje, waar je als schrijver ontzettend blij mee bent.
Het resultaat zien jullie nog wel. Over een jaartje waarschijnlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: