Valentijngenootschap

Valentijnprijs 2019


De genomineerden voor de Valentijnprijs 2019 zijn bekend.
Stem op je favoriete boek voor de Publieksprijs.

Onze auteurs

Een korte voorstelling van de auteurs die zich aangesloten hebben bij het Valentijngenootschap. Van elke auteur is een interview terug te vinden waarin zij of hij meer over zichzelf vertelt.
 
Ben jij een Nederlandstalige auteur van romantische boeken (eigen beheer uitgezonderd) en heb je twee of meer titels op je naam staan, dan kun je lid worden van ons genootschap. Meer uitleg over het lidmaatschap vind je hier.


Johanne A. van Archem kreeg begin jaren negentig de kans om een roman uit te geven in de Spiegelserie. Die kans greep ze met beide handen aan en heeft ze niet meer losgelaten. Sinds 1993 zijn er meer dan twintig romans van haar verschenen en anno nu is Van Archem fulltime auteur. Haar inspiratie haalt ze uit haar hobby’s stamboomonderzoek en regionale geschiedenis.
Louise d’Anjou is romanschrijfster. Ze publiceerde meerdere familieromans en was goed bevriend met collega-schrijfster Leni Saris. Na het overlijden van Saris schreef D’Anjou verder aan diens bekende ‘Familiekronieken’.
Ina van der Beek: Soms hoor ik iets, soms lees ik iets, een berichtje of zomaar een zinnetje.’Stel je voor dat…’ denk ik dan en voor ik het weet is daar het begin van een nieuw verhaal. Het is heerlijk om mijn fictieve mensen te volgen bij wat ze denken en doen, hoe ze met situaties omgaan en welke beslissingen ze nemen. Ik geniet er van om te schrijven en als ik dan later positieve reacties krijg op een boek ben ik helemaal blij! Mooier kan het toch niet?
Afra Beemsterboer leert de hoofdpersonen in haar romans een lesje, met de beste bedoelingen want het is een opstapje naar karakterontwikkeling. De problemen die haar hoofdpersonen overkomen, maken hen uiteindelijk wijzer. Tijdloze thema’s in een modern jasje, met een vlotte pen beschreven. Afra’s korte verhalen worden gekenmerkt door scherpe karaktertekeningen, bizarre plotwendingen of ze staan een beetje buiten de werkelijkheid. 
Sandra Berg heeft al heel wat prachtige titels op haar naam staan. Sandra woont in Zweden en dat land gebruikt ze graag als decor voor haar eigentijdse romantische familieromans, spannende thrillers en heerlijke liefdesromans, die razend populair zijn bij vrouwen van alle leeftijden. Sandra werd eerder genomineerd voor de Gouden Strop. In de bibliotheken behoort ze al jaren tot de uitleentoppers.
Greetje van den Berg: Als schrijver ben ik nieuwsgierig: ik wil weten wat mensen beweegt, hoe ze met onverwachte situaties omgaan en waarom dingen gebeuren. Vanuit die nieuwsgierigheid ontstaan mijn boeken. Je zou kunnen zeggen dat schrijven voor mij een vorm van ontdekken is en dat ik al die ontdekkingen graag met mijn lezers wil delen.

Marjan van den Berg is bekend geworden door haar feuilleton Sanne in het weekblad Margriet. Sanne is razend populair bij haar lezers; het feuilleton verschijnt al sinds 1994 en in april 2014 verscheen alweer het 12e deel in de Sanne-reeks onder de titel ‘Sanne, het leven is leuk’. In 2013 publiceerde Marjan ‘Hmmmmm…’, haar eerste chicklit voor 45-plussers. Ze is zelf dol op luchtige boeken, maar kan en wil zich niet meer verplaatsen in een hoofdpersoon van een jaar of dertig. Marjan: “Ik wil een boek met een heldin die af en toe een opvlieger heeft.” Haar boeken kenmerken zich door een toegankelijke schrijfstijl en veel humor.

Angelique van Dongen is geboren in 1970 en sinds 2009 auteur van diverse romans. Getrouwd, 3 zonen en 2 honden (Friese Stabij). Naast mijn schrijven ben ik psychiatrisch verpleegkundige en werk ik parttime als ambulant begeleider. 
Dani van Doorn


 Marijke van Dijk: Begin januari 2012 zei ik tegen mijn man en kinderen: ‘Ik schrijf een boek.’ Maar van zeggen naar doen was nog niet zo eenvoudig. Want hoe pak je zoiets aan? Er zaten genoeg verhalen in mijn hoofd, dat was dus niet het probleem. Maar de moed ontbrak mij om ze op te schrijven, laat staan om ze aan iemand te laten lezen. Toch heb ik mijn angst aan de kant geschoven en ben ik aan de slag gegaan. 
Jolanda de Faria Ik ben altijd al gek op lezen geweest. Dat ik ook goed kon vertellen, ontdekte ik op de Pabo. Dan lijkt het een vrij logische stap om te gaan schrijven. Toch heb ik pas in 2015 de stap gewaagd en ben ik begonnen aan mijn eerste roman. Ik had hem in iets meer dan vier maanden op papier… Sindsdien is mijn laptop mijn trouwe vriend.
 
Simone Foekens Lezen is dromen met open ogen. Dat is mijn motto.
Wat is mooier dan zelf dromen mogen maken?

Anke de Graaf schreef haar eerste korte verhaal toen ze na een operatie rust moest houden. Ze kreeg de smaak te pakken en er volgden meer verhalen, een column en een kinderboek. Maar uiteindelijk bleek haar ware kracht te liggen in het schrijven van romans, waarvan ze er tot nu toe meer dan zeventig schreef. Anke de Graaf schrijft nog steeds en vindt het nog net zo leuk als in het allereerste begin.

Jetty Hage werd 6 oktober 1949 geboren in Oud-Vossemeer als Jetje Droogers. Vanaf dat ik schrijven kon, ben ik gaan schrijven en ben dat blijven doen. Het duurde nog jaren voor mijn eerste echte boek uitkwam bij uitgeverij De Banier. Nu zijn er inmiddels veertien uitgegeven, waaronder vier kinderboeken. Eerst schreef ik alleen om de verhalen. Maar toen ze uitgegeven werden kwam daar een ander voor mij belangrijk onderdeel bij: de boodschap van de Bijbel doorgeven.
Petra Heckman wilde het liefst zangeres worden, maar koos voor haar tweede liefde: schrijven. In 2016 verscheen haar debuutroman Storm in een glas wijn. Vanaf dat moment mag ze zichzelf auteur noemen. Ondanks een visuele handicap lukt het Petra om te schrijven.

Anne-Marie Hooyberghs schrijft kinderboeken en romans. Schrijven is voor haar een passie.Haar romantische verhalen zijn naar het leven geschreven. Verhalen waarin liefde, haat, compassie, spanning en intriges niemand onberoerd zal laten. 

Krista van der Hulst: Van kleins af aan is schrijven al mijn grote hobby geweest. Een aantal korte verhalen van mij zijn inmiddels gepubliceerd en ik schrijf in een vaste column. Met de chicklit ‘Dwaze dates of echte liefde’ die op Valentijnsdag 2013 het levenslicht zag, is mijn droom van het publiceren van een boek uitgekomen. 

Elsbeth de Jager Sinds 2003 heb ik mijn eigen Vertaal- en Tekstbureau. Daarnaast geef ik Duits en NT2. In mijn vrije tijd schrijf kinderboeken, gedichten en korte verhalen. Na 16 kinderboeken is onlangs dan eindelijk mijn debuutroman 'Chaos' bij Tinteling Romance uitgekomen :) Roman nummer 2 'Vlucht naar Libanon' staat voor het najaar op de planning.

Jan W. Klijn had van jongst af aan al de behoefte om gebeurtenissen op papier te zetten. Sterke behoefte om met woorden te stoeien, te worstelen om een goed verhaal te maken. Al zijn boeken en verhalen komen tot stand door stevig spitwerk. 

Margreeth Kooiman Als kind was ik al met taal bezig. Grappige woorden bedenken voor dingen die ik om me heen zag. Later ging ik puzzelen met zinnen. Samen met een vriendin vertaalde en schreef ik al langer informatieve jeugdboeken. Het schrijven van een roman bleef een langgekoesterde droom. In 2017 kwam die droom uit met het verschijnen van mijn familieroman, ‘Spagaat’. 

Marian Kramer (1963) groeide op in Hellevoetsluis en woont al meer dan tien jaar in Capelle aan den IJssel. Al op de lagere school bleek zij een voorliefde voor taal te hebben. Terwijl haar klasgenoten erover zuchtten, verheugde zij zich juist op het schrijven van een opstel. Tegenwoordig haalt Marian de meeste voldoening uit een leuke werkkring. Die biedt haar een bron van inspiratie. Ze kan het werken dan ook niet missen en beweert het beste te kunnen schrijven als ze het ook lekker druk heeft met haar werk. 

Margreet Maljers komt uit een gezin waarin boeken en verhalen vertellen een grote rol speelden. Naast haar muzikale ontwikkeling las ze zich een slag in de rondte. Het zal niemand verbazen dat deze boekenwurm zich ontwikkelde tot een echte verhalenverteller. Haar romans met een christelijke achtergrond verschijnen in de VCL-serie, en daarnaast schrijft ze samen met haar zus Reina romans onder de naam Crispijn. 

Olga van der Meer: mijn grootste passie is het schrijven van boeken en verhalen. Inmiddels heb ik veertig boeken geschreven, in de categorie vrouwenlectuur. Liefdesverhalen dus, maar dan met een beetje extra. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod, zoals bijvoorbeeld gokverslaving, adoptie, mishandeling en tienerzwangerschappen. 

Ellis Overbeek: Ik ben geboren in 1966 in Utrecht. In 1987 rondde ik mijn grafische opleiding af en verhuisde naar Veenendaal. Daar startte ik in 1990 als zelfstandig grafisch ontwerpster en tekstschrijfster. Daarnaast heb ik een opleiding voor binnenhuisarchitectuur gedaan en werkte mee aan een aantal opnames van het programma ‘In Holland staat een huis’. In 2006 ben ik begonnen met het schrijven van mijn debuutroman ‘Twee gezichten’. Deze roman is in mei 2009 verschenen. November 2011 kwam de tweede roman ‘Kwaad bloed op mijn naam. In 2013 ben ik naar de oude binnenstad van Wijk bij Duurstede verhuisd. Aan het eind van 2013 is ‘Gestoord’ uitgekomen.


Suzanne Peters: Schrijven is voor mij altijd al een passie geweest. Op zeer jonge leeftijd schreef ik al schriften vol met verhaaltjes en ik heb altijd geroepen dat ik ooit schrijfster zou worden. En dat is me gelukt! Inmiddels schrijf ik naast liedesromans ook young adults en informatieve boeken voor de jeugd. 

Kirstin RozemaAls kind schreef ik al graag. Kleine verhaaltjes, opstellen voor school, maar ook maakte ik het begin met grotere verhalen, ter grootte van een schoolschrift. Destijds waren er nog geen computers en ging alles per typemachine. Ik schreef alles met een vulpotlood en werkte dat later uit. Zo is het eerste deel van mijn misdaadromanserie tot stand gekomen. Mijn passie ligt momenteel vooraler dat er nog veel meer kinderboeken van mijn hand zullen komen. Ik heb genoeg aan een woord, een geur, een melodie om daar een boek omheen te verzinnen

Martin Scherstra: Ik ben schrijver in hart en nieren. Dag in dag uit zit ik achter mijn laptop en verzin allerlei situaties waarin mensen, kinderen of volwassenen, verzeild raken. Waarom ik het doe? Omdat ik het prachtig vind. Een dag niet geschreven is een dag niet geleefd, zeg ik altijd. Sinds 2002 schrijf ik wegdroomromans voor Westfriesland onder het pseudoniem Mattie Scherstra-Lindeboom. Na vier romans en vijf korte verhalen is het tijd om het roer om te gooien en de verhalen onder mijn eigen naam uit te brengen. 
Marleen Schmitz: ‘Verhalen liggen op straat,’ zegt Marleen Schmitz. Ze schrijft kinderboeken en romans over dingen die haar boeien, dingen die haar raken of iets waar ze zich over opwindt.
Ze is Limburgse en spreekt en schrijft ook vaak in het Limburgs. 

Mary Schoon schrijft toneelstukken, kinderboeken en historische romans voor volwassen. Haar toneelstukken worden in Nederland, België en Duitsland gespeeld en sinds kort ook in Canada. Haar historische romans gaan over het boerenleven zoals het vroeger was, maar dan wel met een moderne pen geschreven. De verhalen zijn spannend en intrigerend en ook de romantiek ontbreekt niet. 

Saskia Schouten: Schrijven deed ik al als tiener, ik kon maar moeilijk een eind krijgen aan een opstel. Dus besloot ik me aan een boek te wagen. Het geloof is door de verhalen heen verweven als een onderdeel van het dagelijks leven van verschillende personen. Het komt in alle boeken op verschillende manieren naar voren. 

Bianca van Strien: Sinds ik het kan heb ik geschreven. Eerst veel over paarden, later, waarschijnlijk omdat ik ze zelf zo graag lees, werden dat Liefdesverhalen. Uitgeverij Ellessy heeft een aantal liefdes- en familieromans van mij uitgegeven en gelukkig heb ik nog steeds ideeën. 

Marjon Stroet: 
In mijn jonge jaren smulde ik van de boeken van Leni Saris. Wat leek het me heerlijk om de hele dag achter een typmachine te kunnen zitten en er een boek uit te laten stromen. Na mijn laatste boek heb ik dat romantische idee moeten bijstellen. Een verhaal stroomt niet uit me; ik schrijf plotselinge ingevingen en woorden op, of hele zinnen en dialogen die mij te binnen schieten. 

Gea VeldkampAls kind was ik al dol op lezen en verhalen schrijven. Ik wilde graag schrijfster worden. Maar deze droom raakte op de achtergrond toen ik ging studeren en in het middelbaar onderwijs terecht kwam. Totdat ik, jaren later, tijdens een workshop  de smaak van het schrijven weer te pakken kreeg. Het resultaat was een roman die in 2015 werd uitgegeven. In 2016 verscheen de volgende en  ik hoop dat er nog veel volgen!

Ria van der Ven: sinds 1996 auteur van familieromans. Ik vind het elke keer weer een uitdaging om de verhalen in mijn hoofd goed op papier (computer) te krijgen. Inspiratie krijg ik dagelijks van de mensen om me heen, in ieder leven speelt wel een verhaal.
Soms groots en meeslepend, of juist klein en ontroerend. Zo worden mijn verhalen geboren met thema’s en gebeurtenissen die ik in mijn romans graag aan lezers wil vertellen. Fictie met soms een vleugje werkelijkheid. Elk boek is opnieuw een feestje om te schrijven.

Roos Verlinden: Wat ging ik als 45+ literatuurlezer ineens verlangen naar minder zware thema’s. En wat waren er weinig luchtige boeken. ‘Schrijf ze dan zelf!’ zei ik kattig tegen mezelf. Zo gezegd, zo gedaan – en mijn 21e titel komt er inmiddels aan. Boeken voor en over vrouwen die wat van hun leven maken. Zoals mijn uitgever zegt: ‘Een heerlijke mix van Hollandse nuchterheid en romantiek’. 

Geertrude Verweij: Ik was nog maar heel jong toen ik begon met verhaaltjes schrijven. Meestal schreef ik omdat ik het jammer vond dat ik een boek uit had, als het einde me niet beviel of als het me op een idee bracht voor een veel leuker verhaal. Ik had daar geen enkele ambitie mee, het was puur voor mezelf. Pas veel later schreef ik iets waarvan ik dacht: “het lijkt net een echt boek”. Ik stuurde het naar een uitgever en een tijdje later wás het een echt boek. Sindsdien schrijf ik dus niet meer alleen voor mezelf, maar nog steeds met net zoveel plezier als dat meisje van toen. 

Marja Visscher
(1951) publiceerde enkele romans, kinderboeken, essays en een biografie. Zit sinds 2016 bij uitgeverij Zomer & Keuning en geeft de voorkeur aan het schrijven van literair-historische romans. Geniet vooral met volle teugen van het historisch onderzoek dat zij voor elk boek verricht. Pakt voor haar historische onderwerpen bij voorkeur een bijzondere vrouw uit het verleden.

José Vriens: begonnen met kinderboeken, maar al vrij snel ontdekt dat mijn hart meer bij de romans voor volwassenen ligt. Ik schrijf vooral boeken die ik zelf graag zou willen lezen. Boeken waarin de spanning niet geschuwd wordt, maar waar ook romantiek aan bod komt. 

Els van Wageningen: Inderdaad, familie van Gerda, al is het ver weg, de dames hebben dezelfde stamvader. Els schrijft al sinds ze schrijven kon en dat doet ze nu nog steeds. Al moest er wel een zware burn-out aan te pas komen om haar droom te verwezenlijken.
Sinds 2007 publiceert zij ieder jaar een roman en gedichtenbundel. In 2014 verscheen haar eerste historische roman en zij wil graag verder deze weg op.

Gerda van Wageningen: Schrijven is een uit de hand gelopen hobby en sinds 1979 mijn beroep. Nog steeds schrijf ik met veel plezier, zowel historische als hedendaagse romans. In alle boeken speelt romantiek een rol. Inmiddels zijn er meer dan 100 boeken uitgekomen. 

Anne West Op mijn elfde begon ik met schrijven. Vele jaren later kwam mijn eerste jeugdboek uit: ‘De Aardmagiër’, het eerste deel van de serie ‘De Macht van het Zwaard’. Inmiddels ben ik twaalf boeken verder. Ik ben overgestapt naar romans waarin ik vaak kleine gebeurtenissen uit mijn dagelijkse leven verwerk. Mijn laatste roman is ‘Achter de geraniums’ en ik ben inmiddels bezig met een nieuw verhaal. Naast auteur ben ik freelance tekstschrijver en ik werk als praktijkopleider en trainer in de ouderenzorg.

Clemens Wisse: Zijn boeken zijn enigszins autobiografisch, maar ze kenmerken zich vooral door de sfeertekening van het oude – niet mechanische – boerenleven. In het begin van zijn schrijverschap speelden zijn verhalen zich grotendeels af tijdens het interbellum, de jaren dus tussen de twee wereldoorlogen. De laatste jaren gaat hij verder terug in de tijd (eind negentiende/begin twintigste eeuw), waardoor alle ‘modernismen’ uit zijn romans verdwenen zijn. 

Nel van der Zee overleed 16 september 2016 op 95-jarige leeftijd.
Thea Zoeteman: Het schrijven van boeken vind ik een heerlijke ontspanning. De personages gaan voor mij leven en schrijven zelf hun verhaal. Ik hoef hen alleen maar te volgen. Vaak ben ik nieuwsgierig hoe het verhaal eindigt en dan verras ik mezelf. Ik krijg heel veel positieve reacties op mijn boeken dat nog meer stimuleert om door te gaan, hoewel ik er niet over zou peinzen om te stoppen met schrijven. Het is als een virus waar je nooit meer vanaf komt. Je wilt het ook niet. Schrijven is een belangrijk onderdeel van mijn leven, wat ik niet meer kan missen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Veel bekeken: